Eet lekker gezond met boekweit

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik hier

B2 Broekmans Zolder

Molenstraat 19, 3550 Zolder-Centrum
Iedere weekdag van 8.30 tot 19.00 uur & zaterdag tot 18.00 uur
Telefoon: 011 53 70 60

Van vergeten voedsel gesproken: boekweit. Een eeuw geleden een zeer populaire voedselbron, is het nu aan een revival bezig. Het lijkt op graan, maar is geen graansoort. De boekweitplant is verwant aan rabarber. Het is lekker, is glutenvrij, kan in veel recepten gebruikt worden en heeft vele gezondheidsvoordelen door zijn hoge voedzaamheid en hoge vezel- en proteïnegehalte. We zetten hier alvast zeven voordelen op een rijtje.  

 1. Dieet
  Boekweit is geweldig om gewicht te verliezen. Het heeft minder calorieën dan zijn graancollega’s, is vrij van verzadigde vetten en is rijk in vezels en proteïnes. Dit onderdrukt de honger, houdt de suikerspiegel op peil en versterkt het verteringsproces en de spieropbouw. Het zeer lage koolhydraatgehalte maakt het bovendien ook goed voor diabetici.

 2. Verlaagt de bloeddruk
  In boekweit zit veel magnesium, belangrijk om de aders te versoepelen en de bloeddruk te verlagen. De bloedcirculatie verbetert, wat ook een zeer positieve impact heeft op je huid. Met zijn hoge gehalte aan vitamine B is het ook in het algemeen zeer goed voor de cardiovasculaire gezondheid en cholesterol.

 3. Tegen borstkanker
  Onderzoek wees uit dat een dieet rijk aan volkoren vezels, zoals boekweit, het risico op borstkanker verkleint. Voornamelijk de antioxidanten doen hier hun werk. Dezelfde antioxidanten vertragen ook het verouderingsproces.

 4. Bescherming tegen (kinder)astma
  Opnieuw volgens medisch onderzoek blijkt dat de consumptie van volkoren “granen” zoals boekweit, met veel magnesium en vitamine E, het risico op kinderastma verkleint met 50%.

 5. Voorkomt nierstenen
  Boekweit zit vol met onoplosbare vezels. Deze versnellen de vertering en de tijd die voedsel nodig heeft om je darmen te passeren. Dit verlaagt de afscheiding van zuren en suikers, wat preventief werkt tegen nierstenen.

 6. Versterkt de bottenstructuur
  Het aanwezige magnesium vormt een essentiële bron om je bottenstructuur te versterken. Het werkt ook als een hulpmiddel voor je metabolisme, creëert energie en helpt calcium te absorberen en vet en suiker te verwerken. Op die manier wordt bijvoorbeeld ook osteoporose tegengegaan. Ook je tanden versterken ervan!

 7. Stimuleert haargroei
  De complexe koolhydraten, vitamines A en B en zink in boekweit zorgen ervoor dat je haar groeit. En niet alleen groeit, het wordt ook sterker: daar zorgt de massaal aanwezige vitamine B6 voor.