Origineel zijn, het is niet altijd even simpel. Maar waarom origineel zijn? Met een goeie, ouderwetse klassieker die past in elke sfeer kan je weinig kwaad doen. Als het maar lekker is, zeggen we altijd. Zoals deze kalkoenfilet archiduc, op basis van een recept van Libelle Lekker.
Wat heb je nodig?
- 8 diepvriesröstis
- 1200g Kalkoenfilet
- Ontbijtspek
- 400g sperziebonen
- 2 bussels jonge wortels
- 500g champignons
- 8 stronkjes witloof
- Maïszetmeel
- 4 klontjes bruine fond
- 2 eetlepels cognac
- 4dl room
- boter
- suiker
- kipkruiden
- nootmuskaat
- peper en zout
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Maak het witloof, de wortels en de boontjes schoon in zuiver water (natuurlijk ;-))
- Maak dan de champignons schoon en snij ze in plakjes naar gewenste dikte.
- Kruid de kalkoenfilet met kipkruiden. Steek hem 20 minuten in de oven.
- Deglaceer de braadpan met cognac en zet even aan de kant.
- Kook (of stoom) het witloof, de wortels en de boontjes apart tot ze beetgaar zijn. Al dente is niet alleen voor Italianen en pasta!
- Bak het witloof en de wortels op in een beetje boter. Kruid ze met wat suiker en peper, zout en nootmuskaat.
- Kerstklassieker: omwikkel de boontjes (per 8 à 10, naar voorkeur), met een plakje spek en bak ze aan in de pan.
- Stoof de champignons in wat boter. Voeg de room en eventueel wat water toe en laat zacht inkoken. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en voeg de bruine fond en 1 el cognac toe. Laat nog 1 minuut doorkoken en bind eventueel met wat maïszetmeel.
- Snij het vlees in dunne plakken en verdeel ze over de borden. Nappeer met wat saus.
- Röstis in de friteuse
- Serveer met de groentjes en gefrituurde rösti, en klaar.
Libelle Lekker