Alles wat je moet weten over de citroen

Citroen is een citrusvrucht en familie van de sinaasappel. Er waren oorspronkelijk zo’n 12 soorten citrusvruchten, maar door kruisingen is dit aantal sterk gegroeid. Een citroen is altijd geel en heeft een dikke of dunne, gladde of ruwe schil.
De schil bevat aromatische etherische oliën en een goede citroen ruik je goed! Van oorsprong komen citroenen uit moessongebieden in Zuidoost-Azië waar ze al meer dan 4000 jaar worden gekweekt. Ook het Middellandse Zeegebied heeft een perfect klimaat voor citrusvruchten.

7 dingen die je kan doen met een citroen:

Ontkalker

Ontkalk je waterkoker door hier het sap van één citroen en twee kopjes water in te laten koken. Spoel hem daarna een paar keer goed uit en hij is weer als nieuw.

Reinigingsmiddel

Vlekken op je tafelkleed (of je eigen kleding)? Citroen is een echte vlekkenkampioen! Meng wat citroensap met zout en wrijf het over de vlek. En ook je snijplank kun je reinigen met citroen.

Opblinker

Maak je kraan glanzend schoon door er een halve citroen over te wrijven. Ga er nadien over met een droog doekje over en klaar!

Luchtverfrisser

Nare geurtjes in je ijskast of microgolf? Je kunt ze bestrijden met een gesneden citroen of versgeperst sap. Voor sterke geuren tijdens het koken (denk aan koolgeur) tegen te gaan, kun je het ook toevoegen aan je kookwater.

Antiplak

Ga kleverige rijst tegen door een paar druppeltjes citroensap toe te voegen aan het kookwater.

Metabolismebooster

Citroen boost je metabolisme en helpt je lichaam om vet te verbranden. Start daarom je dag steeds met een glas warm citroenwater.

Op je gezondheid

De citroen bevat immens veel vitamine C en citroenzuur. Uit de schil wordt etherische olie gehaald die vaak in cosmetica, drankjes en snoep zit.

Voedingswaarden

  • Kcal: 30 kcal
  • Vet: 0,0 g
  • Koolhydraten: 3 g
  • Eiwit: 0,0 g
  • Vitamine C: 40 mg
  • Vezels: 2,0 g
  • KJ: 51 kJ

De perfecte citroen…

… heeft een glanzende, stevige schil met een egale kleur.

 Kies voor een citroen met gladde schil als je hem wil gebruiken om te persen of koken, deze bevat namelijk meer sap. Kies voor een ruwe schil als je die wil raspen.

… voelt zwaar aan in verhouding tot hun grootte.

Jaarrond verkrijgbaar!

Citroenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en worden geïmporteerd uit Israël, Turkije, Uruguay, Spanje, Zuid-Afrika en Argentinië.

Hoe bewaar je citroenen?

Je kunt citroenen het beste buiten de koelkast bewaren op een koele plaats (12-15°C) of op de fruitschaal.
Na de pluk rijpen ze niet meer en ze zijn dan wel 1 tot 2 weken houdbaar.

Dé truc om je citroenen maar liefst 3 maanden lang vers te houden? Die is heel simpel! Het enige wat je hoeft te doen is de citroenen in een schaal met water te leggen, en deze vervolgens in de koelkast zetten. Op die manier zouden de citroenen niet uitdrogen en dus ook langer vers blijven.

If life gives you lemons, make lemonade!

Lekker klaarmaken

Citroen is verfrissend zuur van smaak en activeert de smaakpapillen. Het versterkt de smaak van ander voedsel. Het sap van de citroen wordt veel gebruikt om gerechten en sauzen op smaak te brengen en om verkleuring van fruit tegen te gaan.
Met de schil kun je gerechten een speciaal aroma geven. Schijfjes citroen kun je bij zoete en hartige gerechten gebruiken ter decoratie, of in thee, koude en/of alcoholische dranken. 

Citroen kan ook een smaakmaker zijn in nagerechten op basis van zuivel, bijvoorbeeld vla. En wil je je cake eens een ander smaakje geven? Voeg dan citroenrasp toe aan je beslag. Ook kun je citroen gebruiken bij de bereiding van jam of gelei.

Smaak-bommetjes

Combineer met:

  • Schaaldieren
  • Vis
  • Ansjovis
  • Oester
  • Bessen
  • Honing
  • Mint
  • Chilipeper
  • Tijm
  • Korianderzaad
  • Dille
  • Komijn
  • Vlierbesbloesem
  • Broccoli
  • Ei

Kooktip

Citroen raspen

Een tip van de chefs: werk je gerecht af met een beetje geraspte citrusschil (zeste) en je krijgt meteen een echte smaakbom. Opgelet: was de schil zorgvuldig voordat je ze raspt. Gebruik steeds een zo fijn mogelijke rasp. Voeg de zeste pas op het laatste moment toe. Als je de schil laat meekoken, wordt je gerecht namelijk bitter.

Maak ook eens citroensuiker: was de citroen, rasp hem fijn en meng dit met evenveel kristalsuiker. Bewaar de citroensuiker in een luchtdicht potje.

Citroen persen

Citroensap zorgt ervoor dat vers gesneden fruit en groenten niet verkleuren door oxidatie. Als je de citroen eerst in heet water legt en daarna licht drukkend over een werkvlak rolt kun je meer sap uit een citroen persen. Voor enkele druppels; snijd geen hele citroen, maar maak met een barbecuepen een gaatje in de schil en knijp dan enkele druppels uit de citroen.

Bronnen: Artisjok #5 2019 & www.verseoogst.nl & www.libelle-lekker.be

Recepten

Ontdek onze recepten waar "Citroen" gebruikt wordt!