Alles wat je moet weten over de sinaasappel

De sinaasappel is de bekendste citrusvrucht. Er zijn zowel pers- als handsinaasappels. Perssinaasappels bevatten meer sap en hebben een meer vezelige structuur. Sinaasappels hebben een gladde schil en geel tot rood, sappig vruchtvlees.

Aan de boom zijn sinaasappels geelgroen van kleur. Door de nachtelijke kou verandert dit in oranje. Van oorsprong komen sinaasappels uit China, maar ze worden in het Middellandse Zeegebied geteeld.

Perssinaasappel

Kleine sinaasappels die enorm veel sap bevatten. Minder geschikt om te eten, ideaal om te persen.

Eetsinaasappel

Vlezige sinaasappel die makkelijk in partjes te verdelen is.

Navelsinaasappel

De populairste sinaasappels. Pitloos, gemakkelijk te pellen, sappig en heel lekker van smaak.

Bloedsinaasappel

Heerlijke, intens zoete sinaasappel met rood vruchtvlees. Wordt ook vaak geperst. De donkerrode kleur komt er alleen wanneer de vrucht tijdens het rijpingsproces aan koude wordt blootgesteld. In Sicilië rond de Etna zijn de omstandigheden ideaal voor deze sinaasappels.

Op je gezondheid

De sinaasappel bevat zoveel vitamine C, dat je met één stuk al 90 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt.

Voedingswaarden

  • Kcal: 51 kcal
  • Vet: 1,0 g
  • Koolhydraten: 7,8 g
  • Eiwit: 0,8 g
  • Vitamine C: 51 mg
  • Vezels: 2,0 g
  • KJ: 198 kJ

De perfecte sinaasappel…

… is egaal van kleur.

Sinaasappels zijn geel tot rood van kleur. Sinaasappels uit de tropen missen vaak de dieporanje kleur, omdat er in de tropen geen koude nachten zijn. Dit is nodig voor het rijpingsproces.

… heeft een glanzende, stevige schil zonder beschadiging of schimmel.

… ruikt fris.

Gebruik je neus goed, want beschimmelde sinaasappels ruiken muf.

Jaarrond verkrijgbaar!

Sinaasappels zijn jaarrond beschikbaar. Ze worden onder meer uit Griekenland, Argentinië, Brazilië, Cyprus en Zuid-Afrika gehaald.

Hoe bewaar je sinaasappels?

Sinaasappels zijn goed houdbaar. In de koelkast of bij kamertemperatuur kun je ze ca. 2 weken bewaren.

Van in je cake tot in je cocktail!

Lekker klaarmaken

Sinaasappels zijn er in verschillende smaken: van zoet tot iets bitter. Je kunt ze uit het vuistje eten en van perssinaasappels kun je natuurlijk het lekkerste verse sap maken. Dat sap kun je eventueel verwerken in sauzen of desserts.

Ook de schil van de sinaasappel kun je gebruiken. Je kunt hem bijvoorbeeld konfijten en gebruiken in taart, pudding of koekjes. Partjes sinaasappel kun je toevoegen aan allerlei warme en koude gerechten. Je kunt plakken sinaasappel ook eens kort bakken in een grillpan en bij ijs serveren, heerlijk! In een zomerse bowl of fruitsalade is sinaasappel natuurlijk ook erg lekker.

Basistechnieken: grillen, konfijten, bakken, roken, raspen, persen, uitsnijden, inmaken, ijs, flamberen, roosteren.

Smaak-bommetjes

Combineer met:

  • Chillipeper, koriander, tijm, rozemarijn, munt 
  • Amandel of walnoot
  • Anijs
  • Koffie
  • Chocolade
  • Rabarber
  • Rode biet
  • Wortel
  • Asperge
  • Vijg
  • Olijf
  • Uien
  • Banaan (en zowat alles van fruit)
  • Grand Marnier
  • Witvis
  • Varkensvlees

Wist je dat…

… de naam van de sinaasappel naar China, waar hij oorspronkelijk vandaan komt, verwijst?
In de oude vorm heette China nog Sina, in het vroegere Nederlands komt daarom ‘appel sina’ voor, in het iets nieuwere Nederlands werd dat ‘appelsien’.

… het meest verse sinaasappelsap uit Brazilië komt?
De meeste sinaasappels komen tegenwoordig niet meer uit China of Portugal. Ook niet uit Spanje, zoals veel mensen onterecht denken. Brazilië staat op nummer 1: dit land produceert maar liefst 3 van de 5 glazen sinaasappelsap.

… er geen bomen sneuvelen voor de sinaasappelteelt in Brazilië?

… je vrolijk wordt van sinaasappels? 
De geur van de vrucht maakt het stofje serotonine in je lichaam aan. En juist van dit stofje wordt een mens ontzettend vrolijk. Kortom: alleen al van het ruiken van sinaasappels kun je zó uit je winterdip stappen.

… sinaasappels echte zonaanbidders zijn?
Hoe meer zonuren een sinaasappel pakt, hoe milder (en dus lekkerder) het sap van de vrucht wordt.

… je pas na 4 jaar de vruchten kan plukken?
Voor die tijd groeien er wel vruchten aan je boom, maar deze zijn nog neit geschikt voor consumptie.

… er zonder bijen geen sinaasappels zouden zijn?
Deze diertjes zijn heel belangrijk voor het groeien en bloeien van de vruchten. Alleen door bestuiving van bijen kan een nieuwe vrucht groeien.

Ken je deze citrusvruchten al?

Citrusvrucht

Citrusvrucht

Citrus boost!In de wintermaanden zijn citrusvruchten op hun best. De sappige vruchten leveren in deze periode broodnodige vitamines, maar ook op culinair vlak geven ze een sprankeltje vreugde aan elk gerecht. Het verschil tussen de citrusvruchten: Deze veelzijdige...

Lees meer

Bronnen: Artisjok #5 2019 & www.verseoogst.nl & www.libelle.nl

Recepten

Ontdek onze recepten waar "Sinaasappel" gebruikt wordt!