RECEPT: Orloffgebraad met witloofroom en kroketten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik hier

B2 Broekmans Zolder

Molenstraat 19, 3550 Zolder-Centrum
Iedere weekdag van 8.30 tot 19.00 uur & zaterdag tot 18.00 uur
Telefoon: 011 53 70 60

Onze favoriet met Kerstmis? Orloffgebraad. Dit gerecht, genoemd naar een Russische prins, combineert varkensgebraad met ham, kaas en een roomsaus met witloof in een ovenschotel. Heerlijk!

Wat hebben we nodig (voor 4 personen)?

  • 2 kruidnagels
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 deciliter room
  • 2 teentjes look
  • 2 uien
  • 3 pijltjes witloof (liefst 'uit volle grond')
  • 6 stevige sneetjes Oud Brugge kaas
  • 6 stevige sneetjes rauwe ham
  • 1 kg varkensgebraad (liefst met een laagje vet erop, het blijft Kerstmis voor iets)
  • een flinke scheut madeirawijn
  • peper en zout

Hoe maken we het klaar?

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet een (ovenvaste) pot op een matig vuur. Met een flinke klont boter, uiteraard
  • Kruid het gebraad met peper van de molen en wat zout.
  • Zodra de hete boter knispert en een klein beetje bruint, leg je het gebraad op de vetkant in de pot. Laat het vlees gedurende 5 minuten liggen zonder om te draaien om een korstje te krijgen.
  • Pel de uien en snij ze in eerder grove stukken. Strooi ze rond het gebraad en laat ze meestoven.
  • Kneus de look en breek de tak rozemarijn in twee. Doe de beide smaakmakers in de pot. Voeg nu ook de kruidnagels toe.
  • Draai het stuk varkensvlees om, en leg het gebraad op de aromaten.
  • Plaats het deksel op de pot en zet hem in de voorverwarmde oven van 180°C. Laat het geheel een 30 tot 40 minuten bakken, afhankelijk van de grootte van het gebraad en het type oven.
  • Haal de hete pot uit de oven en leg het varkensgebraad omgekeerd op een bord. Verwijder de rozemarijn en de kruidnagels uit de stoofpot. Hou de oven in tussentijd op temperatuur.
  • Snij het witloof in fijne reepjes. Doe ze in de stoofpot waarin je het gebraad hebt gegaard. Stoof de groente samen met de gekarameliseerde uien die in de pot achterbleven.
  • Na enkele minuten schenk je er de flinke scheut madeira bij. Roer en giet er even later de room bij. Laat de saus minstens 5 minuten pruttelen op een zacht vuur. Proef en kruid de witloofroom met wat peper van de molen en een beetje zout.
  • Snij het varkensgebraad in dikke sneetjes (tot 1 cm dik). Straks zal het vlees nog even verder garen in de oven. Snij de sneetjes ham en kaas in twee.
  • Verhit de friteuse.
  • Neem een ovale ovenschaal en schik daarin telkens een lap gebraad, een sneetje Oud Bruggekaas en een sneetje rauwe ham. Ga door tot het hele gebraad in de schotel is geschikt. Eindig gerust met een sneetje kaas.
  • Giet nu de witloofroom over het Orloffgebraad. Plaats het gerecht zo’n 10 minuten in de hete oven van 180°C.
  • Bak de diepvrieskroketten volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Of maak je eigen kroketten, natuurlijk ;-)

Aan tafel!

Bron: Dagelijkse Kost