Alles wat je moet weten over de asperge

Asperges brengen de lente in huis. Je kan ongeveer drie maanden (april tot juni) van het witte goud genieten. Veel te kort voor echte liefhebbers. Asperges hebben een zachte smaak en een heerlijk aroma.

Asperges kweken is een delicaat en arbeidsintensief proces dat onze telers gelukkig perfect in de vingers hebben. Het resultaat is dan ook fantastisch en iets om elk jaar naar uit te kijken.

Wist je dat er naast de bekende witte asperges, ook groene en paarse bestaan? De gekleurde varianten hebben minder zorgen nodig, maar de fijne smaak van hun witte soortgenoten is minder uitgesproken. De drie soorten zijn van dezelfde plant afkomstig, al verschilt de groeiwijze.

lekker van bij ons

Tijdens het aspergeseizoen gaan we onze witte asperges bij de lokale aspergehoeve in Herk-de-stad halen. Dagvers en uitstekende kwaliteit!
Je herkent de asperges a.d.h.v. de leveranciersnaam ‘Agrobelle’ op het prijsblokje. De herkomst van onze producten staat steeds op het prijsblokje of op de verpakking van het product.

voedingswaarden bimi

Voedingswaarden 100g

  • Kcal: 19 kcal
  • Vet: 0g
  • Koolhydraten: 3g
  • Eiwit: 1g
  • Vezels: 1,5g
  • KJ: 79kJ

De perfecte asperge…

… heeft geen roze of blauwe tint.

… heeft een onbeschadigde kop.

… ruikt niet zuur.

… heeft geen houterig, hol of droge stengel.

… maakt een piepend geluid wanneer je twee asperges tegen elkaar wrijft!

… is niet vezelig (groene asperges)

Seizoen: april tot juni!

Hoe bewaar je asperges?

Asperges bewaar je het beste gewikkeld in een vochtige doek op een koele en donkere plek. Zo zijn ze een drietal dagen houdbaar. Wil je ze invriezen? Dat kan, maar dan moet je ze eerst even blancheren. Laat ze nadien afkoelen en vries bij voorkeur samen met het kookvocht in. Ingevroren kan je ze makkelijk negen maanden bewaren.

Lekker klaarmaken

Breek de stengeluiteinden voorzichtig af. Hou de top van de asperge zachtjes tussen duim en wijsvinger en schil zorgvuldig van boven naar beneden met een aspergemesje of dunschiller. Het is belangrijk dat er geen vezels achterblijven, want die smaken bitter en blijven tussen de tanden steken.

De groene asperge heeft een dunnere schil, dus die hoef je niet noodzakelijk te schillen. Wil je hem toch schillen, leg de groene asperges dan eerst 30 minuten in koud water. Daarna gaat het makkelijker.

Asperges moet je, afhankelijk van de dikte, 8-10 minuten koken in gezouten water. Als ze naar de bodem zakken, zijn ze gaar. Laat de asperges daarna uitlekken op een keukendoek.

Smaak

Asperges hebben een zachte smaak met een kenmerkend aroma. De groene variant smaakt wat sterker en kruidiger. Witte asperges worden vaak op de traditionele manier gegeten: met ham en ei. Groene asperges zijn erg lekker om te wokken.

Wist je dat…

… je urine een eigenaardige, scherpe geur krijgt na het eten van asperges?

Dat is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelhoudende verbindingen die vrijwel meteen in de urine opduiken na het eten van asperges. Niet iedereen zal na het eten van asperges last hebben van deze geur, want niet iedereen kan deze geur in dezelfde mate ruiken. Dit fenomeen doet geen afbreuk aan de voedings- en gezondheidswaarde van asperges. Gelukkig maar.

Recepten

Ontdek onze recepten waar "Asperge" gebruikt wordt!