Citrus boost!

In de wintermaanden zijn citrusvruchten op hun best. De sappige vruchten leveren in deze periode broodnodige vitamines, maar ook op culinair vlak geven ze een sprankeltje vreugde aan elk gerecht.

Het verschil tussen de citrusvruchten:

Sinaasappel

Deze veelzijdige vruchten bevatten zo veel vitamine C, dat je met één stuk al 90 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt.

 • Perssinaasappel: 
  Kleine sinaasappels die enorm veel sap bevatten. Minder geschikt om te eten, ideaal om te persen.
 • Eetsinaasappel: 
  Vlezige sinaasappel die makkelijk in partjes te verdelen is.
 • Navelsinaasappel:
  De populairste sinaasappels. Pitloos, gemakkelijk te pellen, sappig en heel lekker van smaak.
 • Bloedsinaasappel:
  Heerlijke, intens zoete sinaasappel met rood vruchtvlees. Wordt ook vaak geperst. De donkerrode kleur komt er alleen wanneer de vrucht tijdens het rijpingsproces aan koude wordt blootgesteld. In Sicilië rond de Etna zijn de omstandigheden ideaal voor deze sinaasappels.
Mandarijn

Met één friszoet vruchtje krijg je veel luteïne binnen, een gele kleurstof die je ogen beschermt tegen zonlicht. Je krijgt er een serieuze portie vitamine A bovenop. Het ideale stuk fruit om mee te nemen en uit de hand te eten.

Clementine

Deze vrucht is familie van de mandarijn, maar bevat geen pitten en is iets zoeter. De schil is oranje, terwijl die van de mandarijn geel is.

Pompelmoes

Gele pompelmoes:
De grootste, zuurste en bitterste van de pompelmoesfamilie. Bevat enorm veel antioxidanten die beschadigde cellen herstellen, zoals lycopeen. Wil je jong en gezond blijven, eet dan zeker dagelijks een pompelmoes.

Roze pompelmoes:
De iets zoetere variant van pompelmoes, met een zachtroze kleur. Er bestaan ook rode pompelmoezen.

! Opgelet !

Neem je geneesmiddelen? Dan moet je oppassen met pompelmoes. Het effect van o.a. bètablokkers en cholesterolverlagers kan worden versterkt als je veel pompelmoezen eet. Lees altijd de bijsluiter, daar staat het meestal vermeld als pompelmoes invloed heeft op de werking van het medicijn.

Pomelo

Deze dikke ‘pompelmoes’ heeft een enorm dikke schil, de vrucht is dus veel kleiner dan je denkt. De smaak is iets zoeter dan pompelmoes, maar nog steeds een tikkeltje bitter.

Mineola

Dit is een kruising tussen pompelmoes en mandarijn. De vrucht heeft een uitstulping op de schil, daar waar de steel zat.

Ugli

Dit ‘lelijke eendje’ van de citrusfamilie heeft een bobbelige, geelgroene schil, maar is gelukkig wél heerlijk zoet en sappig. Het is een kruising tussen pompelmoes, mandarijn en sinaasappel.

Citroen

Ideale smaakmaker voor gebak, vinaigrettes en sapjes. Bevat immens veel vitamine C en citroenzuur, vandaar de zure smaak. Uit de schil wordt etherische olie gehaald die vaak in cosmetica, drankjes en snoep zit.

De biologische citroen: 
Een citroen zonder waslaagje op de schil. Hierdoor is de schil ideaal om te raspen.

Citrus in je gerechten

Ceviche

De exotische manier om vis te bereiden

Een erg populaire manier om vis te bereiden, uit Zuid-Amerika. Snijd verse, rauwe visfilets in blokjes. Marineer ze een half uurtje in een mengeling van limoensap, chilipeper en olijfolie. Door de zuren van de citroen gaart de vis zonder dat je die moet koken of bakken. Superlekker!

Topsmaakmaker

Zeste van Citrus

Een tip van de chefs: werk je gerecht af met een beetje geraspte citrusschil (zeste) en je krijgt meteen een echte smaakbom. Opgelet: was de schil zorgvuldig voordat je ze raspt. Gebruik steeds een zo fijn mogelijke rasp. Voeg de zeste pas op het laatste moment toe. Als je de schil laat meekoken, wordt je gerecht namelijk bitter.

Gremolata

Ideaal in combinatie met vlees of vis

Meng fijngesneden peterselie, een teentje geplette knoflook en geraspte citroenschil. Bestrooi stoofpotjes of gebraden vlees met dit mengsel voor een frisse smaakboost. Heerlijk bij o.a. ossobuco of kalkoengebraad.

Bron: Artisjok #5 2019

Recepten

Ontdek onze recepten waar "Citrusvrucht" gebruikt wordt!