Alles wat je moet weten over pruimen.

De pruim of Prunus wordt tot de groep van het steenfruit gerekend . De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. Ze smaken voornamelijk zoet, sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur.

Voedingswaarden 100g

  • Kcal: 46kcal
  • Vet: 0,28g
  • Koolhydraten: 11,56g
  • Eiwit: 0,71g
  • Vezels: 1,38g
  • KJ: 192kJ

De perfecte pruim…

… is stevig, maar geeft een beetje mee bij lichte vingerdruk. Te harde pruimen zijn nog niet rijp genoeg.

… is niet gedeukt.

Op hun best in augustus-september!

Hoe bewaar je pruimen?

Pruimen zijn doorgaans beperkt houdbaar. Bewaar ze op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Te koude temperaturen verstoren de narijping van de vrucht.

Verse oogst is altijd goed te pruimen!

Lekker klaarmaken

Met pruimen kan je alle richtingen uit. Je kan ze perfect zo eten. Ze doen het ook goed in desserts, gebak of bij ijs. Je maakt er lekkere compote, moes, jam, gelei, chutney of saus van. En ook bij wildgerechten zijn pruimen populair. Of wat dacht je van de Vlaamse klassieker: konijn met pruimen.

Pruimen drogen voor dummies

Altijd al eens pruimen willen drogen in de over? Volg deze checklist.

Bronnen: www.fruitvanbijons.be

Recepten

Ontdek onze recepten waar "Pruim" gebruikt wordt!